Your browser does not support HTML5 video.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984 και εξέλεξε το πρώτο Πρυτανικό Συμβούλιο το 1998. Το διοικητικό και ακαδημαϊκό του κέντρο βρίσκεται στην πόλη του Βόλου. Στην αρχική του φάση οργάνωσης και λειτουργίας λειτουργούσαν οκτώ Τμήματα, τα επτά από αυτά στο Βόλο και ένα, η Ιατρική Σχολή, στη Λάρισα. Από το 1984 και μετά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσεται σταδιακά με νέα Τμήματα στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας Θεσσαλίας, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Η σημερινή ακαδημαϊκή του δομή αποτελείται από δεκαέξι (16) Τμήματα και τέσσερις (4) Σχολές που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2000-01. Κύρια αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης μέσω της έρευνας και η συμβολή στην την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης κοινωνίας. Είναι γνωστό για τις εξαιρετικές ερευνητικές του επιδόσεις και τα εξαιρετικά επιστημονικά του επιτεύγματα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τα άριστα εξοπλισμένα Εργαστήρια των διαφόρων Τμημάτων και Ερευνητικών Μονάδων διαθέτουν αρκετούς καλά εκπαιδευμένους ερευνητές για να τα υποστηρίξουν. Τα μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και πολυάριθμα καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ΕΚ. Έμφαση δίνεται επίσης στον δεσμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία. Ο δεσμός αυτός ενισχύεται περαιτέρω από τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες όλης της περιοχής της Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο φέρνει επίσης φοιτητές σε επαφή με την αγορά εργασίας μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του και ενθαρρύνει πολλές κοινωνικές δραστηριότητες και δημόσιες διαλέξεις για διάφορα θέματα που πραγματοποιούνται από καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό. Από τον Μάιο του 2009 υπήρξε επίσης σημαντική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Ραδιοφωνίας Βόλου για την οργάνωση ραδιοφωνικών εκπομπών, οι οποίες έχουν κύριο αντίκτυπο στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι επίσης αρκετά έντονη. Οι φοιτητές έχουν ιδρύσει καλά οργανωμένους συλλόγους που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 45.662 προπτυχιακούς φοιτητές, 4.922 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 1.736 διδακτορικούς φοιτητές. Διαθέτει επίσης 1.107 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, 237 μέλη διδακτικού προσωπικού με έκτακτη σύμβαση διδασκαλίας, 418 μέλη διοικητικού προσωπικού και 57 μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού. Είναι ένα Πανεπιστήμιο με δική του ταυτότητα και με εξέχουσα θέση στο εθνικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, γνωστό για την ποιότητά του στη διδασκαλία, την έρευνα, το ανθρώπινο δυναμικό, το πνεύμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και τη δυναμική παρουσία του στην κοινωνία.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος πιστοποιήθηκε πρόσφατα λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ανανεώνεται και βελτιώνεται συνεχώς ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις διεθνείς τάσεις που θέλουν πτυχιούχους με καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση και έμφαση στην επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων
Το Τμήμα έχει 4 Εργαστήρια τα οποία παράγουν το 90% των δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών και φιλοξενούν σχεδόν το 100% των διδακτορικών φοιτητών.
Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ιδρύθηκε το 1994 στα Τρίκαλα και αποτελεί μέρος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας (ΣΕΦΑΑΔ) από το 2019. Το προσωπικό του Τμήματος, με γνώμονα το κοινό τους όραμα, έχει ως στόχο στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την προώθηση της γνώσης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και δεσμεύονται στο στόχο της ανάπτυξης του Τμήματος σε εθνικό και διεθνές κέντρο αριστείας στον αθλητισμό, την άσκηση, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Πέρα από το προπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ανεξάρτητα και συνεργατικά μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ειδικότερα, το Τμήμα προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα: «Άσκηση και Υγεία: Αξιολόγηση και Συνταγογράφηση», «Ψυχολογία Αθλητισμού, Άσκησης και Φυσικής Αγωγής», «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις», «Εργονομία - Εργοφυσιολογία και Υγεία - Ποιότητα της ζωής"; Επιπλέον, προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα: «Άσκηση, Εργοσπειρομετρία και Αποκατάσταση» σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, "European Master in Sport and Exercise Psychology" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Γερμανία, το D'Annunzio University of Chieti-Pescara, Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης, Γαλλία και το «Lifestyle Medicine» σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Να μεταμορφώσουμε τις ζωές όσων μας απασχολούν μέσω της γνώσης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας και για να αναγνωρίζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως ελληνικός παράγοντας αριστείας στην επιστήμη της άσκησης, τον αθλητισμό, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Στόχος μας είναι να βρίσκουμε συνεχώς το κοινό καλό μεταξύ της κοινωνίας και των μαθητών μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μεγιστοποιήσουμε αυτό το καλό»
Video by Costas Tannas